Volodymyr Kurylenko

 

Op uitnodiging van Desna komt bajanspeler Kurylenko doorgaans ieder voor- en najaar naar Nederland om de contacten aan te sterken en voor optredens. Door het jaar heen leeft hij in Oekraïne, in het stadje Krolevets aan de spoorlijn/autoweg Kiev-Moskou, 60 km van de Russische grens. Daar zet hij zich in voor het behoud en de ontwikkeling van het cultureel muzikale erfgoed en met name voor de bedreigde bajancultuur. Zo trekt hij o.a. het veld in om de oude liederenschat te bewaren voor het nageslacht. Zie http://volod.com.ua/folk

Kurylenko (1973) studeerde bajan aan het Conservatorium in Donjetsk en volgde een opleiding Internationaal Recht in Kiev. Meer dan een musicerend advocaat ontpopte hij zich als een betrokken musicus. Hij leidde Netwerk-tv door de straten en over de pleinen van Kiev en Donjetsk tijdens de (inmiddels teruggeschroefde) democratiseringsgolf van de jaren 2005/2006, ook wel de Oranje Revolutie genoemd. Verschillende reportages waren daarvan het gevolg. In zijn eigen omgeving biedt hij een helpende hand daar waar hij kan: op de plaatselijke muziekschool, bibliotheek en museum, voor individuele leerlingen, bevriende kunstenaars etc. zie projecten VOLODYMYR THUIS AAN HET WERK!

Carrière als musicus
Kurylenko (1973) is sinds enkele jaren niet meer weg te denken uit het internationale accordeoncircuit. Zijn unieke bijdrage bestaat daarin dat hij het publiek in het Westen laat kennismaken met de speciaal voor de Russische knopaccordeon (bajan) geschreven muziek; muziek met invloeden uit de volks- en klassieke muziek, maar ook uit de jazz, latin en musette; muziek die doortrokken is van de Slavische ziel. Kurylenko vertolkt deze muziek met gevoel en virtuositeit. Op een speciaal voor hem in Moskou gebouwd instrument weet de Oekraïner als geen ander de hoogte en diepte ervan op te roepen.

Hij was speciale gast op het Nationaal Accordeonconcours 2009 en op de heropening van Theater Carré. Tijdens Jazz Maastricht 2006 - als entr'acte tussen de diva's Tania Maria en Rita Reijs - gold hij als een van de grote verassingen. Zijn tv-optreden op 'vpro's muzieklaboratorium van NL' Vrije Geluiden zorgde voor een grote respons.

Sinds enige tijd vormt hij een duo met zanger/violist Rauf Berman. Samen vertolken ze onder meer jazzmusette, Piazzolla en Russische en Italiaanse liederen. Verder timmert hij aan de weg met de begaafde, jonge cellist Rolando Fernandez Lara, die ook al regelmatig met het LSO (Limburgs Symfonie Orkest) meespeelt. Ook zangeres Lilith Sarian, gitarist Vladimir Kirasirov en domra- en mandolinespeelster Evgenia Markova behoren tot de muzikale vrienden.

 

***
2005-2024 Webmaster
Last update: 18.02.2023. You are visitor number 276889